TUDTAD? Az élményfestés lassítja az öregedést (videó)

Az endorfinról, azaz boldogsághormonról már mindenki hallott. A leginkább köztudott tény, hogy megtalálható a csokiban (is). Amikor egy kis “bűnözésre” adjuk a fejünket, még jótékony hatására is hivatkozhatunk, hiszen a másik legismertebb tény, hogy az étcsokoládé még egészséges is, persze csak kis mértékben (bár én ezt sokszor megkérdőjelezem, sőt a relativitás elmélettel is hadi lábon állok, kinek mi a “kis mérték”, nekem van, hogy egy egész tábla. Minden tiszteletem azoknak akik kockánként tudják értelmezni a mértéket.)
De ha már egy kis “bűnözés” után megszólal a lelkiismeretünk és áldozunk néhány órácskát a mozgás, a sport oltárán, azzal is növelhetjük az endorfin szintünket, hiszen miközben az oxigén molekulákért kapkodunk, életünkért küzdünk, – a kutatások szerint – kellemes hangulat árad szét a testünkben. Ezt személy szerint én nem tudom alátámasztani, de nem is szeretném megkérdőjelezni, így inkább ejtsünk néhány szót az edzést követő fáradtságról és az esetleges izomláz érzéséről, mely elérve a gerincvelőt endorfint szabadít fel, ami megakadályozza az idegsejteket abban, hogy további fájdalomingert továbbítsanak. A felszabadult endorfin hatása akár 12 óráig is eltarthat, és eufórikus örömet is okozhat.
Egy kevésbé fárasztó és manapság legalább annyira népszerű kikapcsolódási forma az ÉLMÉNYFESTÉS, ami szintén jótékony hatással van a közérzetünkre, levezetve az egész napos feszültséget, kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak leszünk.
Mi okozhat nagyobb eufóriát, mint nap mint nap megcsodálni egy szobád falát díszítő festményt?
A válasz magától értetődik: egy általad készített festmény!
A megemelkedett endorfin szint garantált 😀, ami közvetve az immunrendszerünkre kedvező hatást gyakorol, e kedvező hatás a kutatások szerint lassítja az öregedést.
Nem szeretnék elhamarkodott következtetést levonni, a fenti eszmefuttatásomból, de ki vitatkozhatna azzal a ténnyel, hogy amikor kiegyensúlyozottak, boldogok vagyunk kevésbé foglalkozunk a ráncainkkal? 😀

Ha Te is szeretnél tenni a ráncaid ellen, gyere el hozzánk, és alkoss szabadon! Amennyiben előzetesen kérdéseid lennének tanodánkról, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén, szívesen segítünk mindenben!

Mulik Tünde, Piktor Tanoda vezetője

Íme egy videó, ami alátámasztja, hogy milyen jó hangulat van egy-egy élményfestésen:

X