AKVARELL CERUZA használatának alapjai

AKVARELL CERUZA használatának alapjai

Sokan nem mernek vagy nem tudják, hogy hogyan kezdjenek neki a festésnek, rajzolásnak.
Jó hírem van, megfelelő látásmóddal és technikával bárki bátran nekivághat… Igen, Te is!
Most néhány alapvető tudnivalót osztok meg veled az akvarellfestésről azon belül is az akvarell ceruza használatáról.

Pontosan mi is az akvarell ceruza? A víz és a ceruza kombinációja, amit tudsz vizesen és szárazon is használni. A víz hatására aktiválódnak a pigmentek és életre kelnek a csodás, élénk színek.
Az akvarell ceruza használata során először szárazon meg kell alkotnod a kívánt rajzot, majd egy vizes ecsettel életre kell kelted
!

Fontos, hogy minőségi akvarell papírt használj. Az akvarell papíroknál megkülönböztetünk sima, közepes és érdes felületű papírokat. Ha akvarell ceruzával alkotsz minenképpen sima papírt használj, hiszen az érdes felület esetén a pigmentek megülnek a mélyedésben és az eredményt negatívan befolyásolja. Az ecsetek mérete természetesen nagymértékben függ attól, hogy mekkora méretű festményt készítesz pl. A4- es méretű akvarell festmény esetén javasolt 0-ás és 4-es méretű ecseteket beszerezned.

És természetesen szükséges még a  megfelelő minőségű akvarell ceruza is, melyet bármely művészellátó boltban beszerezhetsz. Többféle márkájú akvarell ceruza létezik itt csak a pénztárca szab határt.
Mielőtt elkészíted a rajzodat elemezd a referencia fotót, hol vannak a fények és árnyékok, hol vannak hideg, meleg színek. Tervezd meg, hogy milyen lépésekben készíted el a képet. A megefelelő textúra elérésének érdekében ne csak egyféle színt használj, hanem rétegezz legalább 2-3 féle árnyalatot akár ugyanabból a színből is.
Amikor elkezded a pigmenteket feláztatni kézközelbe helyezz egy papírtörlőt amivel fel tudod itatni az ecsetedről a felesleges vizet. Akár egy próba papíron teszteld, hogy mennyire legyen vizes az ecseted, hogy ne áztasd el a papírt.

Nagyon figyelj arra, hogy fehér maradjon a papír ott ahol a csúcsfény indokolja és sötétítsd be kellőképpen ott ahol az árnyékok vannak. Ha ezutóbbi nem megy egylépésben, akkor várd meg, hogy megszáradjon a rajzod és menj rá egy vagy több újabb réteggel.