TUDTAD? Munkácsy keresztre feszíttette magát

TUDTAD ❓ Munkácsy keresztre feszíttette magát ❗️

Idén 177 éve született Munkácsy Mihály (1844. február 20. – 1900 május 1.)

Debreceni születésű lévén büszke vagyok arra, hogy szülővárosomban van kiállítva Munkácsy világhírű trilógiája.
A debreceni Déri Múzeumban tekinthető meg az Ecce homo, a Krisztus Pilátus előtt, és a Golgota. Eme képekkel olyan érzéseket, esendőségeket elevenít meg a Bibliából, amely minden keresztény embert megindít. A keresztény Európához való tartozást fejezte ki Munkácsy ezzel a trilógiával. Munkácsy elhivatottságát mutatja, hogy amikor nem talált megfelelő modellt a Keresztre feszített Krisztus képhez,  saját magát feszíttette keresztre és fényképeztette le.

A Golgota kép egy ideig nem volt látható, le volt takarva a Déri Múzeumban tulajdonosi viták miatt, de 2019. január 9-én megoldódott a vita, sikerült a magyar államnak 3 milliárd forintért megvásárolnia a festményt Pákh Imre amerikai-magyar milliárdos műgyűjtőtől. A három összetartozó festmény végre együtt, egy helyen vált megtekinthetővé.

A 19. századi magyar festészet elismert alakjának életútjáról röviden:
Szülei elvesztését követően nagybátyja Reök Antal pártfogása alá került, aki asztalosinasnak adta. Először Békéscsabán majd Aradon dolgozott asztalosinasként.
Gyulán ismerkedett meg Szamossy Elek festőművésszel, aki első mestereként bevezette a festészet rejtelmeibe technikai és művészettörténeti tudnivalókat tanított neki és megismertette a festészet “Rahl féle” irányzatával. Tudását később Ormos Zsigmond temesi főispán, műgyűjtő és művészettörténész szélesítette, aki a reprodukciógyűjteménye által megismertette Munkácsyt a festészet nagyjaival.

18 évesen Pestre került, az Országos Képtárban XVII. századi holland mesterek munkáival, majd Bécsben Karl Rahl mester magántanulójaként a Velencei festőtechnika fogásaival és Ludwig Knaus munkáival ismerkedett meg.
Rahl halála után a Müncheni Akadémián Wágner Sándor osztályában megtanulta a Piloty féle technikát, melynek lényege az aszfalt barna használatán alapult, mely töményen sötét barna, majdnem fekete, de vékonyan, áttetsző rétegben enyhén narancsosokkerbe hajló barna.
Münchenből Düsseldorfba költözött és Ludwig Knaus tanítványa lett. Ekkor festette többek között a Siralomház című képét, mellyel kivívta Knaus, a Düsseldorfi művészvilág és a Párizsi Szalon elismerését.
1872-ben ment Párizsba, ahol De Marches báró pártfogoltjaként tevékenykedett. Két évvel később a báró halála után elvette feleségül az elhunyt báró özvegyét, akinek köszönhetően fényűző és társasági életet élt, mely az akkoriban született zsánerképein hangulatos ecsetvonások formájában meg is mutatkozik. Ezzel a fényűző éltet bemutató képekkel állította kontrasztba a szegénységet, tragédiát bemutató drámai festményeit.

1879-ben Budapesten megkapta a Vaskorona-rend III. osztálya kitüntetést. Munkácsyt először Budapest, majd 1880. november 4-én Munkács városa választotta díszpolgárává.