VIDEÓ: Hódít a fluid painting! De mi is az?

Nem csupán a pontos, precíz vonalvezetésnek van helye a művészvilágban. Bár kétségkívül szemet gyönyörködtető látvány egy realisztikus festmény, egyre inkább teret nyer a fluid painting, amellyel modern és rendkívül egyedi hatást érthetsz el, legyen szó vászonképről vagy lakberendezési tárgyról.

          A fluid paintingnél a lényeg épp az, hogy nem kell semmilyen szabályhoz ragaszkodnunk. Folyassuk a vászonra a festéket, majd mozgassuk meg, így a színek keverednek, mellyel egészen szürrealisztikus látványt varázsolhatunk. Néhány dolgot azonban ennél a technikánál is érdemes betartani, annak érdekében, hogy a végeredmény valóban a legjobb legyen. Talán nem is olyan egyszerű, mint amilyennek első ránézésre tűnik?

            A festéshez érdemes beszerezni egy pár gumikesztyűt és leteríteni az asztalt. Válasszunk nekünk tetsző, színes akrilfestékeket, amelyek jól mutatnak egymás mellett. Legalább négy színnel érdemes dolgozni és ne sajnáljuk a fehéret, ami kiemeli a többi színt, bár nincsenek kőbe vésett szabályok, mindenki egyéni ízlése alapján eldöntheti, mit szeretne. Fekete festékkel a hatás drámaibb lesz. Ezután műanyag poharakba öntsünk a festékekből egy-egy ujjnyit.  Körülbelül egy-egy arányban hígítani kell hígító folyadékkal, addig amíg már könnyen lecsepeg a keverőpálcikáról. A színeket keverjük meg óvatosan. Különböző technikák vannak, az egyik az, hogy egy üres pohárba rétegezzük a színeket – tehát egymásra öntünk egy réteget az egyikből, erre egy másikat, és így tovább – és ezt óvatosan, fejjel-lefelé a vászonra borítjuk, melyet előtte fehér festékkel alapozzunk le. A poharat óvatosan nyomjuk oda és nagyon lassan csúsztassuk össze-vissza a vásznon addig, míg a festék szét nem terül rajta. Ha elfogyott, döntsük a vásznat különféle irányokba, míg a festék szétoszlik rajta és el nem érjük a kívánt mintát. Hagyjuk, hadd folyjon le az oldalán a felesleges festék. Ezt követően akár szívószállal is fújhatunk bele különböző mintákat, sőt, még festőkéssel is alkothatunk. A végeredménynek csak a fantáziánk szab határt!

           Ha Te még nem találtad meg kreativitásod kifejezéséhez a tökéletes technikát, próbáld ki a fluid paintinget, ehhez pedig vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken! Addig is nézd meg a Fluid Painting Workshopról készült összefoglalónkat:

 

X